We wrześniu na Uniwersytecie Warszawskim odbędzie się konferencja poświęcona badaniom nad rolą oliwy z oliwek w starożytnych cywilizacjach. Konferencji „Liquid Gold: Olive Oil in Antiquity – Cultivation, Production, Trade, and Cultural Significance” będzie towarzyszyć wystawa i inne wydarzenia dodatkowe.
Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej i Wydział Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego zapraszają na międzynarodową konferencję poświęconą wieloaspektowej historii oliwy z oliwek. Wydarzenie odbędzie się w dniach 24–27 września 2025 roku na Uniwersytecie Warszawskim i zgromadzi specjalistów z takich dziedzin jak archeologia, historia, botanika, genetyka czy klimatologia.
Oliwa, często określana mianem „płynnego złota”, była w starożytności nie tylko podstawowym produktem spożywczym, ale także kluczowym towarem handlowym, elementem obrzędów religijnych oraz istotnym składnikiem używanym w medycynie i produktach kosmetycznych. Konferencja podejmie tematykę technik produkcji i przechowywania oliwy, jej wpływu na gospodarki i społeczeństwa starożytnego świata, biologii drzewa oliwnego i jego związków z klimatem, a także znaczenia kulturowego i zdrowotnego oliwy. Dodatkowym elementem będzie refleksja nad współczesnym dziedzictwem związanym z kultywacją oliwek – jej rolą w turystyce, edukacji i przemyśle spożywczym.
W ramach konferencji odbędą się trzy wykłady plenarne wygłoszone przez uznanych badaczy. Będą to:
• Prof. David John Mattingly (University of Leicester, Wielka Brytania),
• Dr Erica Rowan (Royal Holloway, University of London, Wielka Brytania),
• Prof. José Remesal Rodríguez (Universidad de Barcelona, Hiszpania).
Ich wystąpienia będą okazją do poznania najnowszych badań dotyczących wykorzystania oliwy oraz uprawy oliwek w starożytności.
Program i wydarzenia towarzyszące:
• Wystawa „Płynne złoto: Potęga, kultura i dziedzictwo oliwy” – Ekspozycja przybliży współczesne i historyczne znaczenie oliwy poprzez prezentację zabytków archeologicznych i wyników najnowszych badań interdyscyplinarnych.
• Degustacje oliwy i spotkanie networkingowe „Data meets Olive – Science meets People” – Podczas konferencji będzie możliwość spróbowania wyjątkowych odmian z Tunezji, Hiszpanii i Chorwacji. Będzie tam też przestrzeń do wymiany doświadczeń i nawiązywania współpracy między światem nauki a przedstawicielami branży oliwnej i winiarskiej.
Konferencja odbędzie się w dniach 24–27 września 2025 r. na Uniwersytecie Warszawskim. Szczegółowy program konferencji oraz harmonogram wydarzeń będą dostępne na początku września.
Wstęp wolny – serdecznie zapraszamy!
Organizatorzy:
Uniwersytet Warszawski: Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej i Wydział Archeologii
Muzeum w Zagrzebiu
Uniwersytet w Weronie
Komitet:
Prof. Tomasz Waliszewski
Dr hab. Urszula Wicenciak-Núñez
Dr Dorota Dzierzbicka
Dr Paulina Komar
Dr Jana Kopácková
Dr Dimitri van Limbergen
Dofinansowanie konferencji i wystawy pochodzi ze środków IDUB Uniwersytetu Warszawskiego (Działania IV.3.1) oraz CRAC – Centre for Research on Ancient Civilizations UW (Mały Grant CRAC).