-
-
Dr Paulina Komar
Adiunkt
Zakład Studiów nad Rzymskim Pograniczem
paulina.komar(at)uw.edu.pl
Zainteresowania badawcze:
- archeologia i historia wina
- amfory transportowez basenu M. Śródziemnego i M. Czarnego
- handel i ekonomia w świecie starożytnym i bizantyjskim
Wykształcenie
2011–2015 studia doktoranckie na Wydziale Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego w ramach międzynarodowego projektu “The Eastern Mediterranean from the 4th century BC until Late Antiquity”, realizowanego w ramach MPD Fundacji na rzecz Nauki Polskiej (praca doktorska pt. “Consumption of Greek wines in Roman Italy”).
2007–2009 Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, Uniwersytet Warszawski
(praca magisterska pt. „Czarny PR w marketingu politycznym”).
2005–2007 Archeologia, Uniwersytet Warszawski
(praca magisterska pt. „El sitio Culcunche en el sistema de almacenamiento inca”).
2005–2007 Archeologia, Uniwersytet Warszawski
(praca licencjacka pt. “Ikonografia tabliczek do zażywania substancji halucynogennych z rejonu południowych Andów”).
Stanowiska i funkcje
od 2025 adiunkt w Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW
2024 adiunkt na Wydziale Historii UW
2020–2023 adiunkt w Instytucie Archeologii UKSW
– 2020–21 – Kierownik kierunku Archeologia
– od 2020 – Koordynator ds. Promocji.
2015–2019 adiunkt w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach stażu podoktorskiego finansowanego przez NCN w konkursie Fuga 4.
2004–2023 – współpraca z Działem Edukacji MNW (wykłady, oprowadzania, warsztaty, lekcje muzealne dla wszystkich grup wiekowych w j. polskim, angielskim, hiszpańskim i włoskim).
2020–2024 KIEROWNIK PROJEKTU: “Gospodarka rynkowa czy orientalny bazar? Charakter rzymskiej ekonomii na podstawie dystrybucji amfor w Italii” finansowanego z Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu Sonata 15 (kwota: 328 478 zł): https://archeologia.wnhs.uksw.edu.pl/enigmatyczna-ekonomia-antyczna/
2022–2025 KIEROWNIK PROJEKTU: “REM: Rzymska ekonomia militarna”, finansowanego z Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu Opus (kwota: 880 016 zł):https://archeologia.wnhs.uksw.edu.pl/rem-rzymska-ekonomia-militarna
2015 – 2019 KIEROWNIK PROJEKTU: “Wina greckie w Italii: konsumpcja, dystrybucja oraz aspekty społeczne i ekonomiczne” finansowanego przez NCN w konkursie Fuga 4 (No. DEC-2015/16/S/HS3/00098, kwota: 468 000zł).
2015 – 2019 UCZESTNIK PROJEKTU „Epigraphic culture in the Eastern Mediterranean” w ramach grantu Maestro (NCN 2015) pt. „Greek city in the Hellenistic and Roman age and territorial powers” kierowanego przez prof. K. Nawotka. Jego celem było badanie tzw. “zwyczaju epigraficznego” we wschodniej części basenu M. Śródziemnego.
2017 – 2019 UCZESTNIK PROJEKTU – Paphos Agora Project (Cypr), realizowanego w ramach grantu NCN Maestro “Pafos – Agora oraz infrastruktura i aktywność gospodarcza stolicy hellenistycznego i rzymskiego Cypru na podstawie badań interdyscyplinarnych” (nr 2014/14/A/HS 3/00283) pod kierunkiem prof. E. Papuci-Władyki.
2018 – 2022 UCZESTNIK PROJEKTU: “Rzymski fort Apsaros – miejsce w lokalnym środowisku i rola w systemie kontroli granic Imperium Romanum” realizowanego w ramach grantu NCN Harmonia przez dr hab. R. Karasiewicza-Szczypiorskiego.
2011 – 2015 UCZESTNIK projektu “The Eastern Mediterranean from the 4th century BC until Late Antiquity”, realizowanego w ramach MPD Fundacji na rzecz Nauki Polskiej (kwota: 5 064 700 zł).
06 — 14.06.2015 KIEROWNIK PROJEKTU ”Wine importations to Italy between the 1st c. BC and the 3rd c. AD”, grant wewnętrzny Uniwersytetu Wrocławskiego (kwota: 10 000 zł).
Inne badania archeologiczne
Uczestniczyła w wykopaliskach w Peru, Sudanie, Czarnogórze, Gruzji, we Włoszech i na Cyprze. Współpracuje z Paphos Agora Project na Cyprze oraz Polsko–Gruzińską Ekspedycją Gonio–Apsaros w Gruzji.
Stypendia
2021 Stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców
2021 finalistka nagród naukowych “Polityki”
2021 Nagroda Santander Universidades dla wyróżniających się studentów, doktorantów i pracowników UKSW
2020 Fulbright Senior Award 2020-2021
Artykuły naukowe
Komar, P., Brughmans, T. & Borisova, E. (2025). Consumption Trends, Trading Patterns and Economic Development in Italy Across Centuries: Data Analysis of Roman Amphorae in a Long-Term Perspective. J Archaeol Method Theory 32, 21. https://doi.org/10.1007/
Komar, P., Van Limbergen D. (2024). Making wine in big clay jars: a comparative approach to Roman vinification, ANTIQUITY, 98 (397), pp. 85-101.
Komar, P. (2024). Roman Amphorae from Gonio (Apsaros), 1st–3rd Centuries AD”, Ancient Civilizations from Scythia to Siberia, 29/2, pp. 196-219.
Komar, P. (2024). Imports and Market Integration in the Roman Mediterranean”, Journal of Mediterranean Archaeology 37/1, pp. 54-76.
Komar, P. (2024). Levantine wines in Italy between the Early Empire and Late Antiquity, Levant, Levant, 1–19. https://doi.org/10.1080/00758914.2024.2379192.
Komar, P., Rogava, A., Motskoboli, T. (2024). Transport containers from the Apsaros fortress (modern Gonio), Georgia (1st-7th c. AD). A preliminary overview of forms and fabrics”, Pontica et Caucasica Suppl., in Marcin Matera, Radosław Karasiewicz-Szczypiorski (eds), Chrysomallos. Polish Archaeologists in the Black Sea Region(Pontica et Caucasica Suppl. vol. VI), pp. 71-92
Komar, P., Rogava, A., Motskobili, T. (2024). Byzantine amphoras from the Roman fort of Apsaros (modern Gonio, Georgia), RCRF Acta 48, pp. 495-507
Komar, P. (2022). Ancient Lesbian wine similar to modern Madeira?, EOS: Commentarii Societatis Philologiae Polonorum,CIX, pp 251-258
Komar, P. (2021). Wine imports and economic growth in Rome between the late Republic and early Empire, Historia – Zeitschrift fur Alte Geschichte, Vol. 70(4), s. 437-462.
Komar, P. (2021). Wine taboo regarding women in archaic Rome, origins of Italian viticulture and the taste of ancient wines, Greece&Rome, Vol. 68(2), s. 239-254.
Komar, P. (2020). In vino sanitas – medical qualities of Greek wines, MEFRA (Melanges de l’École française de Rome: Antiquité), Vol. 132(2), s. 429–447.
Komar, P. (2020). Aegean Enigma: The Rise and Fall of Vineyards during Antiquity, ELECTRUM, Volume 27, s. 33-43.
Komar, P. (2019). Luksus czy codzienność – vina transmarina w starożytnym Rzymie, Klio 45, 1/2019, s. 3-16.
Komar, P. (2018).‘Brown-clay’ amphoras from Gonio (Apsaros)”, Światowit LV, s. 143-151
Komar, P. (2018). Aegean wine importations to the city of Rome (1st century BC – 3rd century AD), Studies in Ancient Art and Civilization 22, s. 95-116.
Komar, P. (2018). Szkoła wokół krateru, czyli edukacyjne aspekty wspólnego picia, SAMAI III, s. 19-38.
Komar, P. (2016). Wines from Cyprus and Cilicia in antiquity: taste and trade, Electrum 23, s. 155-185.
Komar, P. (2015). Summarium “Consumption of Greek wines in Roman Italy”, Studia Europaea Gnesnensia, 12/2015, p. 417-422.
Komar, P. (2014). Consumption of Greek wines in Roman Tyrrhenian Italy – between literary and archaeological evidence, Food & History Journal, vol. 12, n° 3, 2014, p. 99-131.
Komar, P. (2014). Greek wines for the Roman elites – in search of the Eastern luxuries on the Western tables – “EOS: Commentarii Societatis Philologiae Polonorum”, 2/2014, p. 227-244.
Komar, P. (2014). Greek wines in Roman Italy – aristocratic luxuries or mass beverages? – publikacja po konferencji “2nd Symposium on Greek Gastronomy” open access on-line: https://docs.google.com/file/d/0BwNEaZ85-XRtaTRra1dTemw0dzg/edit
Komar, P. (2014). Wina greckie w ekonomii rzymskiej w okresie wczesnego cesarstwa – publikacja po konferencji, Roma, Romae, Romae… III and IV, p. 95-111.
Komar, P. (2013). The benefits of interdisciplinary approach – a case of studying the consumption of Greek wines in Roman Italy, European Scientific Journal, June 2013, special edition, no. 2, p. 45-54.
Komar, P. (2012). “Depósitos inca en la provincia Condesuyos”, Estudios Latinoamericanos 32, p. 89-119.
Komar, P. (2011). Dekoracja tabliczek do zażywania substancji halucynogennych z rejonu San Pedro de Atacama w Chile”, Studia i materiały archeologiczne, 1, p. 130-143.
Komar, P. (2011). Czarny PR oczami widzów spektaklu politycznego, Studia Medioznawcze 44, p. 155-162.
Recenzje
ROMAN ECONOMY AND MODERN RESEARCH METHODS – (T.) Brughmans, (A.) Wilson (edd.) Simulating Roman Economies. Theories, Methods, and Computational Models. Pp. xxii + 332, figs, maps. Oxford: Oxford University Press, 2022. Cased, £90, US$115. ISBN: 978-0-19-285782-8. The Classical Review. https://doi.org/10.1017/S0009840X23001233.
Peeking into the pot – discovering the contents af ancient amphoras – Darío Bernal-Casasola, Michel Bonifay, Alessandra Pecci, Victoria Leitch (eds.) 2021, Roman Amphora Contents: Reflecting on the Maritime Trade of Foodstuffs in Antiquity (In honour of Miguel Beltrán Lloris): Proceedings of the Roman Amphora Contents International Interactive Conference (RACIIC) (Cadiz, 5-7 October 2015), Oxford: Archaeopress Publishing (Roman and Late Antique Mediterranean Pottery 17), p. 512. Journal of Roman Archaeology, s. 1-9.
Is it possible to quantify the ancient economy? – JOSÉ REMESAL RODRÍGUEZ, VÍCTOR REVILLA CALVO y JUAN MANUEL BERMÚDEZ LORENZO (edd.), CUANTIFICAR LAS ECONOMÍAS ANTIGUAS. PROBLEMAS Y MÉTODOS (Collecció Instrumenta 60; Universitat de Barcelona 2018). Pp. 390. ISBN 978-84-9168-107-6., Journal of Roman Archaeology, s. 646-648.
Sanz Mínguez, F. Romero Carnicero ed., El vino y el banquete en la Europa prerromana, Universidad de Valladolid, Centro de Estudios Vacceos „Federico Wattenberg”, Valladolid 2009, “EOS: Commentarii Societatis Philologiae Polonorum”, XCVIII (2/2011), s. 352-354 ISSN: 0012-7825.
Sacchetti, Les amphores grecques dans le nord de l’Italie: échanges commerciaux entre les Apennins et les Alpes aux époques archaïque et classique, Bibliothèque d’Archéologie Méditerranéenne et Africaine 10, Paris: Errance, Aix-en-Provence: Centre Camille Jullian, – “EOS: Commentarii Societatis Philologiae Polonorum”, 1/2014, s. 130-132, ISSN: 0012-7825.
Ciacci, P. Rendini, A. Zifferero ed., Archeologia della vite e del vino in Toscana e nel Lazio. Dalle tecniche dell’indagine archeologica alle prospettive della biologia molecolare, Università di Siena, Firenze 2012, pp. 830. Quaderni del Diparti- mento di archeologia e Storia delle Arti Sezione Archeologica 65, Archeologia LXII-LXIII 2011-2012, s. 111-113, ISSN: 0066-605X.
Czynny udział
22.09.2024, RCRF Congress Leiden, Where has all the wine gone? Preliminary results of organic reside analyses of amphoras from Roman Apsaros with M. Sierakowski)
8-15.09.2024, LIMES Congress Batumi, Peeking into a legionary’s pot (with M. Sierakowski)
20-21.06.2024, Estremoz/Monforte, Portugal: Criando narrativas patrimoniais sobre a viticultura romana, prezentacja: In search of lost tastes – interdisciplinary approach to ancient wines
9-11.05.2024, Colloquia Ceranea, Łódź, The taste of late antique wines? Comparing fermentation practices between East and West (with Dimitri Van Limbergen)
05.2024 – Pithoi in the archaeology of the eastern Mediterranean, Izmir, Turkey, prezentacja: From Neolithic to modern: pithoi winemaking through the centuries (with D. Van Limbergen, online)
25-30.09.2022 – 32rd Congress of the Rei Cretariae Romanae Fautores, prezentacja: Byzantine amphoras from the Roman fort of Apsaros, modern Gonio, Georgia (with Andria Rogava, Tatuli Motskobili)
08-3.09.2022 – European Association of Archaeologists 2022 Annual Meeting, prezentacje: 1. The Role of the Church in Late Antique Wine Trade
2. The Supply of the Apsaros Fortress (modern Gonio, Georgia) in Amphora-Borne Commodities during the Roman and Early Byzantine Periods (with Andria Rogava)
28-30.10.2021, Rome, “Vine-growing and winemaking in the Roman world”, prezentacja: Vina transmarina in ancient Rome: production, trade and consumption.
26-30.08.2020 – European Association of Archaeologists 2020 Annual Virtual Meeting, prezentacja: In search of lost tastes. Types of wines in classical antiquity and methods of their production.
10-13.12.2019, Warszawa, “Przeszłość ma przyszłość! – Konferencja na 100-lecie archeologii w Instytucie Archeologii UW”, panel “Transformations in antiquity”, prezentacja: From From market to bazaar – Roman economy between the early imperial period and late antiquity in the light of transport containers.
17-18.01.2019, Warszawa, 3rd Warsaw Seminar on Underwater Archaeology, prezentacja: Greek wine amphoras: underwater discoveries.
17-20.12.2018, Sevilla, Spain, “Ex Baetica Amphorae II”, prezentacja: Trade or Fortuity – Ex Baetica Amphorae in Italy between the 1st c. BC and 3rd c. AD.
22-26.05.2018, Bonn, Germany, “19th International Congress of Classical Archaeology: AIAC 2018”, prezentacja: Wine and Roman economy.
08-1.09.2017, Vienna, Austria, “15th INTERNATIONAL CONGRESS OF GREEK AND LATIN EPIGRAPHY”, prezentacja: Greek slaves or Roman citizens – who dealt with the trading of Greek wines to Italy?
28-30.09.2015, Lublin, Konferencja Starożytnicza “Przemoc w świecie starożytnym: źródła, struktury, interpretacje”, prezentacja: Rzymska przemoc ekonomiczna?
9-11.09.2015, Exeter, UK “Greek Diet, Health, and Medicine in the Roman world”, prezentacja: In vino sanitas: medical qualities of Greek wines.
27-30.05.2015, Ateny, Grecja, 18th Annual Mediterranean Studies Association Congress, prezentacja: De gustibus disputandum est – Romantastes in Greek wines.
09-2.10.2014, Sydney, Australia, “Augustus from a distance” prezentacja: Consumption boom in Italy in the Augustan age – causes and consequences.
17-19-09.2014, Wrocław, “Ostrakon”, prezentacja: Wine amphorae as evidence for wine supply to Italy in the imperial period.
11-13.06.2014, Wrocław, “Family and family relations in antiquity”, prezentacja: Wine, women and honoric killings. Family relations in archaic Rome.
24-26.04.2014, Wrocław, “SOMA” 2014, prezentacja: Greek wine commerce in the Mediterranean. Evidence from ancient shipwrecks.
21-22.07.2013, Amari, Grecja, “2nd Symposium on Greek Gastronomy: Food, Memory & Identity in Greece and the Greek Diaspora”, prezentacja: Greek wines in Roman Italy – aristocratic luxuries or mass beverages?
13-15.06.2013, Wrocław, “A man doth not live by bread only”. Food, Kitchen and Cuisine in Antiquity, prezentacja: Consumption of Greek wines in Roman Italy – between literary and archaeological evidence.
24-26.04.2013, Ponta Delgada, Portugalia, “Annual International Interdisciplinary Conference”, prezentacja: The benefits of interdisciplinary approach – a case of studying the consumption of Greek wines in Roman Italy.
Organizacja
22-23.10.2024 – organizacja konferencji SEA OF IMITATIONS – Containers, contents & economic behaviors, współorganizowana z Horacio González Cesteros (Universidad Complutense de Madrid) i Justin Leidwanger (Stanford University), https://historia.uw.edu.pl/konferencja-sea-of-imitations-22-23-pazdziernika-2024/
28-31.08.2024 – organizacja sesji na EAA Conference, Roma, session: MAKE DOLIA GREAT AGAIN – COMPARATIVE PERSPECTIVES ON ANCIENT CLAY-JAR WINEMAKING, presentation: CLAY-JAR WINE PRODUCTION NOW AND THEN – a comparative perspective
8.05.2024, Workshop “Warsaw Wine & Oil Experience. Workshop on wine and oil archaeology” (współorganizowanym z Prof. T. Waliszewskim: https://www.archeologia.uw.edu.pl/en/workshop-warsaw-wine-oil-experience-workshop-on-wine-and-oil-archaeology/
8-9.12.2023 – Wine and Institutions in the Ancient World, Uniwersytet w Gandawie (z Dr D. Van Limbergen): https://event.ugent.be/registration/event/c27e3ded-c3da-4225-8f76-35ce08006c0b
Wykłady
Polecane linki
ResearchGate: Paulina Komar
Academia.edu: Paulina Komar
Projekt: REM: Roman economy and military