Food and Drink in Egypt and Sudan

  • BUY ONLINE
  • Mennat-Allah El Dorry (ed.),Food and Drink in Egypt and Sudan: Selected Studies in Archaeology, Culture, and History, IFAO & PCMA UW, 2023

    Kair 2023
    ISBN 9782724709544
    328 pages

    Publikacja wspólna Institut français d’archéologie orientale i CAŚ UW.

    Badanie historycznych zwyczajów żywieniowych jest wieloaspektowe i dotyka różnorodnych zagadnień. Zmiany, które obserwujemy na przestrzeni dziejów w nawykach i wyborach żywieniowych ilustrują przekształcenia społeczne i polityczne. Pomagają w zrozumieniu życia codziennego naszych przodków i ich wyobrażeń o życiu po śmierci.

    Jedzenie z pewnością odgrywało ważną rolę w obrzędach pogrzebowych. Było ofiarowywane zmarłym, ale także dzielone między członków rodziny stojących przy grobie, symbolicznie łącząc świat żywych i umarłych. Wybór produktów używanych podczas tych ceremonii był osadzony w różnych tradycjach i regułach; porównanie tego pożywienia z tym, co faktycznie jedzono w osadach związanych z badanymi pochówkami pomaga zrozumieć znaczenie wybranych produktów. Uczty, zarówno dla żywych i świata zmarłych, miały znaczenie polityczne i społeczne. Z kolei post wymaga nie tylko powstrzymania się od przyjmowania pewnych pokarmów, ale także odpowiedniego gospodarowania jedzeniem — od pozyskiwania i przechowywania, po gotowanie i spożywanie. Jest to kluczowa kwestia np. w klasztorach, w których post miał miejsce.

    Niniejsza praca zbiorowa pokazuje różne podejścia do żywności. Przedstawia aktualny stan badań nad sposobami odżywiania się w Egipcie i Sudanie oraz podkreśla znaczenie dalszej współpracy interdyscyplinarnej dla uzyskania „całościowego podejścia”. Zawiera 16 artykułów obejmujących zagadnienia archeologiczne (w najszerszym znaczeniu), teoretyczne, antropologiczne, językowe, etnograficzne i architektoniczne. Opowiadają one o tradycjach kulinarnych w historii Egiptu i Sudanu od IV tysiąclecia p.n.e. do XX wieku.