Projekt: Produkcja i konsumpcja ceramiki kuchennej z badań Paphos Agora Project na Cyprze

  • Kierownik projektu: Dr Kamila Nocoń

    Dane kontaktowe: k.nocon@uw.edu.pl

    Czas trwania:

    październik 2020 do październik 2023

    Kwota:

    PLN 635 216

    Finansowanie:

    Narodowe Centrum Nauki, grant Sonatina 4 nr 2020/36/C/HS3/00173

    Financing institution logo

  • Produkcja i konsumpcja ceramiki kuchennej z badań Paphos Agora Project na Cyprze w okresie środkowo i późnorzymskim (III -VII wiek n.e.) na tle zmian politycznych, ekonomicznych i społecznych

    Słowa kluczowe: Ceramika kuchenna, Nea Paphos, okres późnorzymski, Cypr, petrografia płytek cienkich, archeometria, WD-XRF, studia regionalne, chaîne opératoire

    Celem projektu jest uzupełnienie luki badawczej w studiach nad ceramiką kuchenną z Nea Paphos. Kategoria ta, należy do jednaj z najliczniejszych z wykopalisk archeologicznych w Nea Paphos (w przypadku tego projektu z Agory i wykopów sondażowych) oraz charakteryzuje się znacznym zróżnicowaniem pod względem miejsc produkcji, typologicznym i chronologicznym. Badania skupiają się na:
    (1) określeniu lokalnej produkcji ceramiki kuchennej, co pozwoli na charakterystykę zmian, jakie zachodziły w mikro gospodarce w regionie Nea Paphos
    (2) usystematyzowaniu wiedzy o grupach ceramiki kuchennej pochodzących z regionów produkcyjnych znajdujących na Cyprze oraz poza wyspą, oraz zdefiniowanie roli ceramiki kuchennej w procesach ekonomicznych.

    Zastosowane zostaną zintegrowane metody badawcze, obejmujące kompleksowe badania archeologiczne oraz archeometryczne. Wybrane fragmenty ceramiczne zostaną poddane badaniom laboratoryjnym. Analiza petrograficzna płytek cienkich umożliwi określenie kompozycji mineralnej, natomiast skład chemiczny zostanie zdefiniowany przy użyciu spektrometru WD-XRF. Poprzez integrację uzyskanych wyników z danymi archeologicznymi, możliwe będzie określenie proweniencji, szczegółów dotyczących produkcji oraz zdefiniowanie kierunków napływów analizowanej ceramiki. Interpretacja wyników w kontekście historycznym i społecznym pozwoli na nakreślenie nowego obrazu kulturowego, oraz przyczyni się do poszerzenia wiedzy o pewnych aspektach mikro i makro ekonomii miasta, związanych z wytwórczością garncarską, konsumpcją dóbr i wskazaniem kierunków i skali importów w okresie środkowo i późnorzymskim w Nea Pafos.

    Wydarzenia związane z projektem:
    Wykłady i wystąpienia konferencyjne:

    30 sierpnia–02 września 2023: 29th European Association of Archaeologists (EAA) Annual Meeting Belfast, Northern Ireland. Nocoń K., Following Tastes? Imports of Middle and Late Roman Cooking Pottery from Nea Paphos (Cyprus) in Economic Networks. (Referat).

    13–16 czerwca 2023: 16th edition of the European Meeting on Ancient Ceramics, Piza, Italy. Nocoń K., Marzec E. & Kiriatzi E., Revealing the know-how – integrated studies on cooking pottery manufacturing traditions from the 3rd -7th centuries CE. A case study from Nea Paphos, Cyprus (Poster).

    2 lutego, 2023: Seminarium PCMA – Nocoń K. – Middle and Late Roman cooking pottery from Nea Paphos. New data on old pottery

    8–11 listopada, 2022: Nea Paphos Collouqium III, Another Acropolis of Paphos: Fabrika Hill and Beyond Archaeological and Historical Studies, Athens – Nocoń K. – The Middle and Late Roman Cooking Pottery from the Excavation of the Paphos Agora Project

    • Nocoń, Kamila (2023): The Middle and Late Roman cooking pottery from the excavation of the Paphos Agora Project. (Presentation)

    19–23 października, 2022: Annual Meeting of the American Society of Overseas Research (ASOR) 2022, Boston – Nocoń K. – New Insights of the Middle and Late Roman Cooking Pottery from Nea Paphos by Investigating its Provenance and Technology in a Socio-economic Context

    25–30 września, 2022: 32nd Congress of the Rei Cretariae Romanae Fautores, Athens – Nocoń K. – The Chaîne Opératoire of Middle and Late Roman cooking pottery traditions of Nea Paphos, Cyprus (LINK)

    • Nocoń, Kamila (2023): The Chaîne Opératoire of Middle and Late Roman cooking pottery traditions of Nea Paphos, Cyprus. (Poster)

    10 lutego 2022: PCMA Seminar  Nocoń K., Środkowo- i późnorzymska ceramika kuchenna z Agory w Nea Pafos. Wstępne ustalenia (LINK)

    9–11 czerwca 2021: Polacy na Bliskim Wschodzie, Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW & Wydział Archeologii UW  Nocoń K., Multiperspective approach on the research of the Middle and Late Roman cooking pottery from the Agora in Nea Paphos. Questions, methods, and theories (LINK) (Academia LINK)

    Publikacje:

    Publikacje:

    Nocoń, K. (2022). CULTURAL SHIFT OR SHORT-LIVED FASHION? INTERPRETING THE ROLE OF HELLENISTIC BRAZIERS FROM THE AGORA OF NEA PAPHOS, CYPRUS. Annual of the British School at Athens, 263-284. doi: 10.1017/S0068245422000053

    w przygotowaniu Nocoń K., Marzec E., Another strand in the web. The connection between Nea Paphos and Morphou Plain (Cyprus) based on an integrated investigation of Middle and Late Roman Cooking Pottery.

    w druku Nocoń K., Michalik M., Jellonek S., Cooking pottery assemblage found in a Late Roman Lime Kiln in Nea Paphos. HEROM Journal of Hellenistic and Roman Material Culture.

    Nocoń K. (2021). Understanding changes in the supply pattern of Roman cooking pottery from Morfou Bay to Nea Paphos: evidence from the Paphos Agora Project. Polish Archaeology in the Mediterranean 30/2, 231-249 (DOI: 10.31338/uw.2083-537X.pam30.2.21)

    Polecane linki